Windsurfing

Karpathos_PatrikΓνωρίζοντας τα βασικά Η ιστιοσανίδα(windsurfing, «γουίντ-σέρφινγκ»), όπως λέγεται στα ελληνικά, είναι η απλούστερη μορφή ιστιοφόρου σκάφους. Η βασική της διαφορά από το εξίσου δημοφιλές surfing, πέρα από το πανί, είναι ότι για να κινηθεί δεν απαιτεί κύμα αλλά αέρα, ο οποίος ιδανικά πρέπει να κυμαίνεται στα 3 με 4 μποφόρ. Με λιγότερο αέρα είναι αδύνατο να σταθεί το πανί και να κινηθεί η σανίδα, ενώ με περισσότερο πρέπει να είναι κανείς πολύ έμπειρος στο σπορ για να μην διατρέξει κίνδυνο να παρασυρθεί στα βαθιά.
Το windsurfing έχει αμέτρητους φίλους και φανατικούς, ενώ το 1984 έγινε Ολυμπιακό και το 1985 επαγγελματικό άθλημα –ποιος ξεχνά τον Χρυσό και Αργυρό Ολυμπιονίκη Νίκο Κακλαμανάκη (1996 και 2000), τον πρώτο άνθρωπο που διέσχισε 200 χλμ. στο Αιγαίο με ιστιοσανίδα;
Λίγες ώρες στο νερό φτάνουν για να μάθει κανείς τα βασικά του windsurfing, δηλαδή να μένει όρθιος στη σανίδα, να στρίβει και να κρατά πορεία προς ένα συγκεκριμένο σημείο. Οπωσδήποτε, βέβαια, ακόμα και για αυτά χρειάζονται μαθήματα από έμπειρους δασκάλους, καθώς και κατάλληλος εξοπλισμός. Η ιστιοσανίδα πρέπει να είναι ευέλικτη στη θάλασσα και εύκολη στη μεταφορά της. Αποτελείται από το board (τη σανίδα) και το rig (άλμπουρο, πανί, μάτσα και σύνδεσμος μαζί). Από εκεί και πέρα, καλό είναι ο αθλητής να φορά ειδική στολή και οπωσδήποτε γιλέκο-σωσίβιο, δέστρες στη μέση που βοηθούν στον χειρισμό του άλμπουρου και τον ασφαλίζουν πάνω στην ιστιοσανίδα αλλά και ειδικά αντιολισθητικά παπούτσια.

Αφιάρτης

afiartis

Από το 2006 πραγματοποιείται στη Κάρπαθο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Ιστιοσανίδας στη περιοχή Αφιάρτη Εδώ και δέκα περίπου χρόνου η περιοχή Αφιάρτης, που βρίσκεται στο Νότιο Τμήμα του νησιού, (όπου και το Διεθνές Αεροδρόμιο) θεωρείται από τις πιο φημισμένες, πλεονεκτικές και κατάλληλες περιοχές του κόσμου για το άθλημα της ιστιοσανίδας (windsurfing).

Η κατεύθυνση του ανέμου, η ταχύτητα και η σταθερή του δύναμη καθ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο σε συνδυασμό με τη μοναδική μορφολογία του χώρου κάνουν την Κάρπαθο να πλεονεκτεί και να έχει τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του αθλήματος αυτού.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά παραμένουν σταθερά εδώ και χιλιάδες χρόνια αφού μόνο τυχαίο δε μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος ποιητής της αρχαιότητας, ο Όμηρος, ονόμαζε τη Κάρπαθο «ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ».

Στους αγώνες έχουν λάβει μέρος 60 κορυφαίοι αθλητές από 18 χώρες και 5 ηπείρους, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο δεκατρείς φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, Bjorn Dunkerbeck, και ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ, Finian Maynard.

Η πραγματοποίηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο νησί μας και η ετήσια καθιέρωση του αποτελεί μέγιστο αθλητικό γεγονός όχι μόνο για τη Κάρπαθο αλλά και για όλη την Ελλάδα αφού κατά τη διάρκεια των αγώνων ταχύτητας διοργανώνεται σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που αναδεικνύουν και προβάλλουν τον πολιτισμό, τα μοναδικά ήθη και τα έθιμα της Καρπάθου και της Ελλάδας στο εξωτερικό καθώς το γεγονός αυτό διαφημίζεται σε όλα τα Μ.Μ.Ε. και σε μεγάλο αριθμό Ευρωπαϊκών καναλιών.